
De-a lungul sarcinii, pot apare si alte probleme, mai rar sau mai des intilnite, mai mult sau mai putin suparatoare. Este indicat ca in cazul unui numar mai mare de prob
leme, in paralel, sa consultati medicul.
Alte probleme ce apar de-a lungul celor 9 luni de sarcina:
Primele teste pentru depistarea unei posibile anemii se fac la prima vizita medicala a femeii insarcinate si se repeta in cazul in care cantitatea de Fe este mult sub limita normala. In general, anemia apare in cel de-al treilea semestru de sarcina, datorita cresterii volumului de sange si a consumului sporit de Fe pentru producerea celulelor rosii ale sangelui. Cand Fe este in deficit mic, anemia apare sub diferite forme: epuizare fizica, slabiciune, palpitatii, respiratie ingreunata si chiar dificultati de vorbire. Acesta este un prim semnal ca fatul are nevoie de suplimente de Fe inaintea mamei. De multe ori, copiii au probleme cu anemia inca de la nastere, datorita nivelului scazut de Fe. Femeile cu sarcina multipla, cele ce au sarcini multe una dupa alta sau cele care au avut mari probleme cu varsaturile sunt mult mai dispuse anemiilor puternice decat restul. Pentru a preintampina anemia , se recomanda, incepand cu saptamina 20, suplimente cu Fe (30-50 mg), in afara vitaminelor Prenatale. Cantitatea de Fe absorbita este mai mare daca consumati hrana bogata in vitamina C. In cazul unei anemii avansate se recomanda in plus alte 30 mg.
- Contractii Braxton Hicks.
Aceste contractii, neregulate, isi pot face aparitia incepand cu saptamana 20 de sarcina si pot fi simtite mai devreme de femeile aflate la cea de a 2-a sarcina. Durata acestor contractii este in general cuprinsa intre 15-30 de secunde, dar pot dura si pana la 2 minute sau mai mult. Mai mult sau mai putin dureroase si posibil incomfortabile, contractiile Braxton Hicks se resimt ca o incordare puternica a uterului in partea superioara si relaxarea lui graduala. Aceste contractii cresc in intensitate in ultima luna de sarcina, devin mult mai frecvente si posibil mai dureroase. Desi nu pot declansa nasterea, aceste contractii pot duce totusi la dilatarea colului uterin creind senzatia ca urmeaza nasterea inainte de vreme. Daca aceste contractii devin insuportabile si sunt insotite de dureri abdominale, ale spatelui sau ale pelvisului, si eventual sunt insotite de scurgeri vaginale, contactati urgent medicul.
Prezenta la 70% dintre femeile insarcinate, depresia este des intalnita in primul trimestru de sarcina si mai ales in cazul femeilor cu probleme emotionale frecvente (deseori inainte de menstruatie). Starile de depresie pot fi accentuate de mai multi factori: stres in familie, dificultati financiare, probleme nervoase in familie, statul la pat datorita unor complicatii ale sarcinii, framantari privind sanatatea proprie sau a bebelusului, etc. Semnele depresiei sunt: letargia, sentimentului inutilitatii, pesimism accentuat, insomnie, lipsa poftei de mancare, stari de agitatie, pierderea oricarui interes de a face ceva, probleme de concentrare si gandire si uneori ganduri de sinucidere. Daca aceste stari de depresie tind sa tina mai mult de 2 saptamani, adresati-va medicului si eventual luati in considerare ajutorul unui psihoterapeut. Nu lasati depresia sa va tina gandurile ocupate, pentru ca, de multe ori, netratata, duce la accentuarea depresiei post-natale. Depresia poate fi evitata daca renuntati la prea mult zahar, cafea si ciocolata, aveti o dieta echilibrata si discutati la timp despre gandurile si problemele care va macina.
- Dificultati in respiratie.
Cu cat sarcina avanseaza, cu atat presiunea exercitata asupra diafragmei de catre uterul aflat in crestere poate duce la dificultati in respiratie. La aceasta se adauga si cresterea nivelului hormonal (progesteron) care duce la respiratia intretaiata si tendinta de a respira cat mai adanc. Tot datorita hormonilor se produce relaxarea bronhiilor, a plamanilor si in general a muschilor. Atentie! In cazul respiratiei mult prea rapide si daca buzele sau degetele se invinetesc, medicul trebuie consultat de urgenta. Folosirea unei perne in plus poate face respiratia mai usoara, iar in ultima luna de sarcina, cand copilul se aseaza in pozitia de nastere (coboara) aceste probleme dispar.
Acestea, asemanatoare cu cele de la menstruatie, sunt resimtite de multe femei insarcinate inca din primele saptamani de sarcina si se datoreaza intinderii muschilor si ligamentelor uterului. Ele sunt mai intense la ridicarea brusca din pat ori de pe scaun, sau insotesc tusea. Atata timp cat ele sint rare si nu de lunga durata, si nu sunt insotite de febra, frisoane, sangerare puternica, scurgeri vaginale puternice, nu constituie motiv de ingrijorare. Totusi este recomandabil sa-i spuneti medicului daca aveti aceste dureri abdominale, oricat ar parea de inofensive.
In ultimul trimestru de sarcina, 50% dintre femei se plang de aceste dureri de spate. Ele se datoreaza relaxarii ligamentelor spatelui, a intinderii musculaturii abdominale, a modificarii posturii si a curburii coloanei vertebrale, toate acestea suprasolicitand muschii spatelui. Aceste dureri de spate pot fi insa minimizate daca:
- Evitati sportul de performanta sau suprasolicitant.
- Mentineti greutatea corporala in limitele recomandate sarcinii.
- Indoiti genunchii in loc sa va aplecati de spate cand vreti sa ridicati ceva de jos.
- Cereti ajutorul cand aveti ceva greu de transportat.
- Incercati sa nu stati jos sau in picioare in pozitie fixa pentru timp indelungat. La fiecare jumatate de ora incercati sa faceti un pic de miscare.
- Dormiti pe o saltea tare si folositi o perna mare si lunga pe care sa va sprijiniti (perna intre picioare).
- Folositi cald si rece alternant pentru a reduce durerile, cate 15 minute fiecare. Faceti o baie calda (nu fierbinte).
- Preferati scaune si canapele cu perne tari, in care sa nu va afundati, si cu suport pentru spate si maini. Tineti picioarele usor ridicate si nu le incrucisati cand stati jos.
- Incercati tehnici de relaxare si consultati un terapeut daca aceste dureri de spate sunt foarte puternice.
Mai des intalnite in cazul femeilor mai plinute, eruptiile apar de multe ori unde exista pliuri ale pielii (sub sani) si sunt provocate de infectii micotice - Intertrigo. Pentru a evita aceasta problema, purtati imbracaminte de bumbac 100%, spalati si uscati bine si cat mai des zona afectata si tamponati-o cu pudra de oxid de zinc sau bicarbonat de sodiu. Nu lasati aceste micoze netratate, mai tarziu pot necesita creme antimicotice puternice. Exista si cazuri rar intalnite de Prurito si Colestaza, despre care numai medicul va poate da informatii suplimentare. In cazul Colestazei, sarcina va fi monitorizata in permanenta deoarece exista riscul nasterii premature, a unui fat mort sau a hemoragiei post-natale puternice.
sunt vene varicoase (varice) ale anusului (prezente la 20-50% dintre femeile gravide), care duc la aparitia mancarimilor, arsurilor, durerilor si sangerarii tesutului din aceasta zona. Hemoroizii mici dispar in general dupa nastere, dar altii, mai mari nu pot fi indepartati decat prin interventie chirurgicala reparatorie. Aparitia sangerarii anale trebuie semnalata medicului, hemoroizii necesitand tratament la timp pentru a preintampina complicatiile. Cateva modalitati de reducere a efectelor hemoroizilor sunt:
- Incercati sa evitati constipatia si scremutul puternic si de durata.
- Evitati sa stati prea mult jos, mai ales pe o suprafata tare.
- Incercati sa dormiti pe o parte, nu pe spate.
- Aplicati cel putin 2 bai caldute/zi zonei afectate si eventual alternati cald si rece pentru calmarea durerilor.
- Folositi laxative, supozitoare si medicamente recomandate numai de medic.
- Spalati cu apa calduta zona genitala si anala dupa fiecare folosire a toaletei si stergeti din fata spre spate, si evitati curatarea prea apasata sau insistenta.